Dodge Challenger Forum banner

1 - 20 of 31 Posts

·
Registered
Joined
·
1,123 Posts
Discussion Starter #1
The USB ports in my console suddenly stopped working. Cycling the ignition and pulling the thumb drive with music on it out and swapping it didn't work.

I was starting to think it was a loose wiring problem ....the head unit in the dash simply wouldn't recognize either port.......everything else was working. The NAV and all other functions seemed fine.

After considering a head unit reboot I started looking at fuses in the trunk. There are two dedicated to the center console....I figured pulling 'em couldn't hurt. Both were fine though......no sign of failure. I was starting to think I was looking at a dealer repair issue just 3 months and 800 miles into ownership.......but to my surprise when I tried one more time...... the USB suddenly was recognized.

Beats me what's going on here......but puling and then putting the fuses back in seems to have fixed the problem.....some sort of reset situation.

Leaves me wondering if anyone else has faced this issue. Hopefully it's not going to be a "thing" I have to deal with.
 

·
Registered
Joined
·
15 Posts
I have a 16 scatpack. In the two years I have owned it, the USB ports have randomly stopped working 8-10 times. They work again after shutting the car off and waiting 5-10 minutes. Called Dodge and they didn't have a clue so I am living with it.
 

·
Registered
Joined
·
1,123 Posts
Discussion Starter #3
I have a 16 scatpack. In the two years I have owned it, the USB ports have randomly stopped working 8-10 times. They work again after shutting the car off and waiting 5-10 minutes. Called Dodge and they didn't have a clue so I am living with it.
Yeah......for me that didn't work......car sat in the garage for an hour or so before I got a chance to take a shot at fixing it. It's far from an "end of the world" issue.....but I hope I'm not dealing with it repeatedly.

Pulling the only two fuses that seem even remotely related got 'em back....but I'll be damned if I know why it worked. Possibly disconnecting them from power forced the head unit to do something in response it wasn't doing while power was still available.......but hey......I freely admit......I'm only guessing and grasping for explanations.
 

·
Super Moderator
2016 SXT Plus Blacktop
Joined
·
18,570 Posts
Several times on Windows forums I have had luck with having people disconnect power, hold down power button for 10 seconds, and let PC sit for 1/2 hour to let all caps discharge. Once they power back up, USBs are working again. Obviously not always a fix, but I'd say a handful of times for sure. It does seem to point towards there not being an intermittent connection as there would be no physical change unless the PC was very hot, and there was expansion/contraction (unlikely as issue would likely return at some point). A Guy
 

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Yup, I have a 2017 SRT 392 with 2,000 miles on it and this has happened to me a few times now. Nothing I tried would get the USB port to work again. But, everytime the next morning, it would spontaneously work again....annoying.
 

·
Registered
2015 SRT 392
Joined
·
2,871 Posts
I've got ours going into the shop tomorrow for the exact same thing that's happening to you folks. I get so nervous when I have to bring her to the dealer for Anything and tomorrow is not different. I just hope that they can fix it because I like using the usb drive in the media center.

By any chance, do you remember the fuse numbers in the trunk that you pulled? I know that one is #38, but didn't know that there were two.


Thanks in advance. :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
1,123 Posts
Discussion Starter #7
I've got ours going into the shop tomorrow for the exact same thing that's happening to you folks. I get so nervous when I have to bring her to the dealer for Anything and tomorrow is not different. I just hope that they can fix it because I like using the usb drive in the media center.

By any chance, do you remember the fuse numbers in the trunk that you pulled? I know that one is #38, but didn't know that there were two.


Thanks in advance. :cheers:
One is #38 but there is a second that is listed in the manual......#12 was the other. The manual doesn't say which one is the actual power here......both listed as powering the "center console". #12 lists the "dual USB" and while #38 doesn't mention the USB specifically it does list "power out let/ console media hub"..........sounds like #12 would get it done but pulling #38 too seems like the only way to be sure you're depriving it of power most completely.

I'm more than a little bit bothered that it sounds like Dodge should know there is a widespread problem here and yet no one mentions a more permanent "fix". While nothing here is terribly important or difficult to do it's still not at all reasonable to expect owners to have to do this.
 

·
Registered
Joined
·
268 Posts
Happened to mine with ~1000 miles on it. Dealer replaced the usb ports and it has worked ever since.
 

·
Registered
Joined
·
1,123 Posts
Discussion Starter #9
Happened to mine with ~1000 miles on it. Dealer replaced the usb ports and it has worked ever since.
I've only had my car since early April.....so I'm still at less than 1,000 miles.......(it's not my only summer driver)..... but my questions for you comes down to just two of them.

1. What did the dealer say had happened to them such that replacing them should be expected to be a permanent "fix"?

2. How long ago was the repair performed? (this would give me some hope for the idea you indeed have an actual permanent fix if it's been long enough to say you're past it for sure)
 

·
Registered
Joined
·
60 Posts
Happened to mine with ~1000 miles on it. Dealer replaced the usb ports and it has worked ever since.
Have you ever accidentally yanked the cable while it was plugged into the ports? For example you get out of the car and pick up your phone but forget to unplug it?
 

·
Registered
Joined
·
268 Posts
I've only had my car since early April.....so I'm still at less than 1,000 miles.......(it's not my only summer driver)..... but my questions for you comes down to just two of them.

1. What did the dealer say had happened to them such that replacing them should be expected to be a permanent "fix"?

2. How long ago was the repair performed? (this would give me some hope for the idea you indeed have an actual permanent fix if it's been long enough to say you're past it for sure)
It happened in December at about 1000 miles when I noticed it. I've put about ~6000 miles on it since. There was power being supplied to the ports through the harness, but there was no power being transmitted to the ports. Replaced it and I haven't had an issue with either port.

Edit: I assume there was a short somewhere in the USB Ports, or a disconnected ribbon cable inside the unit. I see this from time to time with products my company produces. I work for a supplier to the Big 3 and occasionally there are some assembly issues that cause us the get warranty returns.
 

·
Registered
Joined
·
268 Posts
Have you ever accidentally yanked the cable while it was plugged into the ports? For example you get out of the car and pick up your phone but forget to unplug it?
No, I hadn't touched the ports until my wife tried to use apple play for navigation due to the motion lockout on the navigation in the car. Then I noticed it wasn't working.
 

·
Registered
Joined
·
175 Posts
It happened in December at about 1000 miles when I noticed it. I've put about ~6000 miles on it since. There was power being supplied to the ports through the harness, but there was no power being transmitted to the ports. Replaced it and I haven't had an issue with either port.


Interesting...I always thought it was a software problem and not a hardware problem.
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
I have a Plum Crazy 2016 SXT Plus and I've had issues with the USB port and SD card slot since the first week I had the car. I brought it to Service 2 weeks ago and they have no clue but they were able to put over 100 miles on my car, use a 1/4 tank of gas and park it, so my passenger door got hit by someone opening their door [email protected]#$%!

Another issue I'm having is the USB music will stop and then the radio is faintly heard but you can't change the volume. After a couple minutes the USB music starts playing again.

I've noticed the issue seems to happen when it's really hot or cold outside. When it's under 40 degrees my windows won't go down either, so I can't open the doors because the window is stuck under the weather strip and if I do manage to open the door, then I can't close it.
 

·
Registered
Joined
·
1,436 Posts
Ill throw my findings in here

I mainly use my USB for charging, why?

Dodge cheaped out on the usb input and the little sob heats up once it starts shooting data over. Charging doesn’t cause this as bad from my experience. What did i do?

I put all my music on the SD CARD slot. It still has some playback issues but i think it comes back down to the hardware quality rather than any type of glitch.
 

·
Registered
Joined
·
268 Posts
Ill throw my findings in here

I mainly use my USB for charging, why?

Dodge cheaped out on the usb input and the little sob heats up once it starts shooting data over. Charging doesn’t cause this as bad from my experience. What did i do?

I put all my music on the SD CARD slot. It still has some playback issues but i think it comes back down to the hardware quality rather than any type of glitch.
Dodge wants the cheapest price for every component of the car, their suppliers choose the parts not Dodge. And I will say, if this USB is $0.25 and another USB is $0.60 they will use the cheaper one, and it wont make a difference because the components must all pass the same tests put forth by FCA before they are able to be put into a production vehicle. The issue you describe does sound 100% like a software issue though.
 

·
Registered
Joined
·
1,436 Posts
Dodge wants the cheapest price for every component of the car, their suppliers choose the parts not Dodge. And I will say, if this USB is $0.25 and another USB is $0.60 they will use the cheaper one, and it wont make a difference because the components must all pass the same tests put forth by FCA before they are able to be put into a production vehicle. The issue you describe does sound 100% like a software issue though.


Yeah i was just sharing what i thought may be the cause

Having built a bunch of computers there are plenty of components cheap or expensive that would all work. I wouldn’t see any reason for the FCA to not use a cheaper unit if it still reads. But when it comes down to reading speed, duty cycles (how many times it is rated to be plugged) and running hours , thats where the extra cost is warranted.
My issues in particular were very obvious read errors. Im frequently met with “unable to read “ or nothing even popping up. In addition to the usb port being scorching hot to the touch
 

·
Registered
2015 SRT 392
Joined
·
2,871 Posts
Dodge wants the cheapest price for every component of the car, their suppliers choose the parts not Dodge. And I will say, if this USB is $0.25 and another USB is $0.60 they will use the cheaper one, and it wont make a difference because the components must all pass the same tests put forth by FCA before they are able to be put into a production vehicle. The issue you describe does sound 100% like a software issue though.

It's business, that's all.


If you save .35 on each part and order 100,000 of them, it adds up, especially if you do that for multiple parts. I can't blame them, I'd do the same thing if it were my business unless the part was known to fail, then it would cost more in warranty/shop labor to fix it.
 

·
Premium Member
Joined
·
1,646 Posts
I have a Plum Crazy 2016 SXT Plus and I've had issues with the USB port and SD card slot since the first week I had the car. I brought it to Service 2 weeks ago and they have no clue but they were able to put over 100 miles on my car, use a 1/4 tank of gas and park it, so my passenger door got hit by someone opening their door [email protected]#$%!

Another issue I'm having is the USB music will stop and then the radio is faintly heard but you can't change the volume. After a couple minutes the USB music starts playing again.

I've noticed the issue seems to happen when it's really hot or cold outside. When it's under 40 degrees my windows won't go down either, so I can't open the doors because the window is stuck under the weather strip and if I do manage to open the door, then I can't close it.
Hello GotMetalBoy,

We're sorry to hear you're having a hard time with your USB port. If you're thinking you'd like to have this looked at by the dealer, let us know. We're available via direct message and can help with this process.

Jasmine
Dodge Social Care Specialist
 
1 - 20 of 31 Posts
Top