Dodge Challenger Forum banner
41 - 60 of 62 Posts
Zabrałem samochód do działu serwisowego w salonie Dodge'a. Powiedzieli, że nie znaleźli żadnych problemów z portem USB, żadnych przetarć. Nie wiem, co robić? Jeśli mam sporadyczne problemy z portami USB, które się nie ładują, czy nie powinni wymienić koncentratora USB lub czegoś w tym rodzaju? Nie sądzę, żeby to było zbyt drogie i tak czy inaczej powinno być objęte gwarancją. Co rozwiązałoby problem z ładowaniem portu USB? Zasadniczo czasami nie ładuje się ani nie aktywuje CarPlay, bez względu na to, co robię. Działa ponownie, jak się wydaje, dopiero po zakończeniu jazdy, wyłączeniu samochodu i ponownym uruchomieniu samochodu.

Chcę rozwiązać problem, zanim skończy się moja gwarancja i nie chcę też ponownie płacić za udział własny za problem, który zgłosiłem wcześniej, ale nie został naprawiony. Czy powinienem zadzwonić do mojej rozszerzonej gwarancji (MVP) i poprosić o radę?

Myślę, że wspomniałem o tym wcześniej w tym wątku, ale czy używasz oryginalnego kabla do danych Apple? Kable innych firm często powodują przerywaną wydajność. Upewnij się również, że Twój telefon jest aktualny z najnowszym oprogramowaniem.

Myślę, że wspomniałem o tym wcześniej w tym wątku, ale czy używasz oryginalnego kabla do przesyłu danych Apple? Kable innych firm często powodują sporadyczne działanie. Upewnij się również, że Twój telefon jest aktualny z najnowszym oprogramowaniem.
Mam oficjalny kabel do iPhone'a, ale także Amazon Basic, który posiada certyfikat Apple, więc jest obsługiwany i używałem go w przeszłości. Nigdy nie użyję tanich kabli z stacji benzynowych lub nieobsługiwanych. Nie pamiętam, czy moje inne urządzenia nie ładowały się, tak jak etui AirPod. Jeśli również nie ładuje się sporadycznie, to może to nie być problem z oprogramowaniem iPhone'a. Mam nadzieję, że jeśli istnieją zapisy, że zgłosiłem samochód z powodu tego problemu, jeśli problem pojawi się ponownie krótko po wygaśnięciu mojej przedłużonej gwarancji, nadal będzie on objęty gwarancją i nie będę musiał ponownie płacić 100 $ udziału własnego. Po prostu myślałem, czy zamiana części na coś nowego po prostu rozwiązałaby problem?

Nie sądzę, żeby chęć posiadania nowego huba USB była nierozsądnym żądaniem w obecnej sytuacji, ale żeby dobrze zrozumieć, czy problem dotyczy nieprawidłowego działania iPhone'a/CarPlay? Pytam, ponieważ AirPodsy nie są obsługiwanymi urządzeniami dla huba USB i mogą/nie muszą się ładować (nigdy nie próbowałem). Jeśli więc masz problem z iPhonem/CarPlay, najlepszą radą, jakiej mogę udzielić, jest udostępnienie swojej konfiguracji (telefon i kabel) technikowi, aby mógł spróbować powtórzyć problem, co musi zrobić przed wymianą jakiejkolwiek części. Jeśli nie, użyją innego telefonu i kabla do testowania, co spowoduje dobre połączenie, chyba że hub USB jest całkowicie martwy, tj. nie jest to porównanie jeden do jednego (bez gry słów). Jeśli możesz zademonstrować problem doradcy serwisowemu, to również może bardzo pomóc.

Zobacz mój post nr 36.
Port USB był pierwszym i jedynym problemem, jaki miałem z moim 2021. Zrobiłem całą rzecz z wyciąganiem i wkładaniem bezpiecznika i to była strata czasu.
Zabrałem go do dealera, wymienili jednostkę portu na nową i od tamtej pory jest dobrze, był u dealerów jeden dzień i powiedzieli mi, że Dodge ma z tym częste problemy, więc myślę, że mają wiadro ich gotowe dla następnego klienta.

Myślę, że chęć posiadania nowego huba USB nie jest nierozsądnym pytaniem, biorąc pod uwagę sytuację, ale żeby upewnić się, że dobrze rozumiem, problem polega na tym, że iPhone/CarPlay nie działa poprawnie? Pytam, ponieważ Airpods nie są obsługiwanymi urządzeniami dla huba USB i mogą/nie muszą się ładować (nigdy nie próbowałem). Więc jeśli masz problem z iPhone'em/CarPlay, najlepszą radą, jakiej mogę ci udzielić, jest udostępnienie swojego zestawu (telefonu i kabla) technikowi, aby mógł spróbować powtórzyć problem, co musi zrobić przed wymianą jakiejkolwiek części.

Jeśli nie, użyją innego telefonu i kabla do testowania, co spowoduje dobre połączenie, chyba że hub USB jest całkowicie martwy, tj. nie jest to dokładnie porównanie jeden do jednego (bez gry słów). Jeśli możesz zademonstrować problem doradcy serwisowemu, to również może bardzo pomóc.
ponieważ zdarza się to sporadycznie i losowo, trudno jest odtworzyć problem na miejscu. Hub USB umożliwia korzystanie z Apple Car Play i Android Auto, a także z dysków flash USB do przechowywania piosenek i może ładować inne urządzenia.

Chciałem przez to powiedzieć, że jeśli AirPods lub jakiekolwiek inne urządzenie poza iPhonem się nie ładuje, to problem z zasilaniem. Jeśli się ładuje, a iPhone nie, to może to być problem z oprogramowaniem iPhone'a.

Miałem nadzieję, że dealer będzie ze mną współpracował i po prostu wymieni jednostkę USB, ale wydaje się, że nie mogli odtworzyć problemu za pomocą swoich urządzeń, kabli, więc nie jestem pewien, czy powinienem zadzwonić do MVP (gwarancja), aby wyjaśnić sytuację?
Zobacz mój post #36.
Port USB był pierwszym i jedynym problemem, jaki miałem z moim 2021. Zrobiłem całą rzecz z wyciąganiem i wkładaniem bezpiecznika i to była strata czasu.
Zabrałem go do dealera, wymienili jednostkę portu na nową i od tamtej pory jest dobrze, był u dealerów jeden dzień i powiedzieli mi, że Dodge ma z tym częste problemy, więc myślę, że mają wiadro gotowe dla następnego klienta.
Myślę, że może łatwiej jest wykonać prace gwarancyjne, gdy jest to jeszcze objęte 3-letnią gwarancją zderzak do zderzaka na 36 000 mil. Wydawało się, że pomogli ci wymienić port USB bez konieczności odtwarzania problemu na miejscu. Obecnie mam przedłużoną gwarancję i wydaje się, że nie wymienią go po prostu, chyba że mogą odtworzyć lub zobaczyć oznaki problemów. Wydaje się, że nie mogą po prostu uwierzyć mi na słowo, ponieważ być może proces jest inny, ponieważ mogą potrzebować zgody na rekompensatę za swoje usługi i być może trudniej jest to zrobić z gwarancją Mopar maximum care?

Więc powiedziano mi, że mogę nagrać problem, jeśli wystąpi ponownie i powinno to być wystarczającym dowodem, który mogą wysłać e-mailem jako roszczenie w celu uzyskania zgody. Nie będę musiał płacić udziału własnego, jeśli problem powtórzy się w ciągu około 60 dni. Mam nadzieję, że uda mi się to udokumentować w celu wymiany.

Myślę, że w przyszłości dla osób mających ten problem, nagrywanie i dokumentowanie go może pomóc w twojej sprawie. Nie jestem pewien, czy inny dealer po prostu by go wymienił, czy też problem dla mnie polega na tym, że minęły 3 lata i 36 000 mil gwarancji i trudniej jest dealerom po prostu go wymienić.

Mamy RAM-a z '18 i '21 oraz Challengera z '19. We wszystkich pojazdach czasami USB nie działa i nie chcę nawet mówić o całkowicie bezwartościowym systemie Homelink, który działa w około 50%. Zazwyczaj, ale nie zawsze, porty USB ładują, ale wariują w Android Auto/Carplay i po prostu znikają na kilka minut lub do następnego dnia.

Dealer zawsze mówi, że wszystko działa idealnie. Homelink jest tak zły we wszystkich trzech, że w każdym z trzech pojazdów mamy zarówno otwieracze do bram, jak i do garaży. Można by pomyśleć, że jeśli Toyota potrafiła dobrze zrobić Homelink w 20-letnim 4Runnerze, to dlaczego RAM/Dodge nie potrafi tego zrobić dzisiaj?

Mam nadchodzącego Scat Packa z '22, jeśli kanadyjscy kierowcy ciężarówek tego nie zepsują. Założę, że będzie dokładnie tak samo. Pozytywną stroną jest to, że wszystkie trzy poza tym były prawie bez zarzutu ze wszystkim innym. :)

Próbuję nagrać, kiedy USB nie działa, żebym mógł wysłać wideo w celu reklamacji gwarancyjnej. Zasadniczo powiedziano mi, że mogę to zrobić. Musiałbym zostawić zapasowy telefon w samochodzie, w przeciwnym razie nie mogę nagrywać, jak mój telefon ładuje się przez porty USB.

Właśnie wyjąłem i ponownie zainstalowałem kilka bezpieczników w skrzynce bezpieczników znajdującej się w bagażniku.
Moja sytuacja była taka, że przestało działać na ponad 2 dni. Działało samo z siebie, ale 2 dni to było dużo czasu oczekiwania. Przejrzałem listę bezpieczników w pokrywie skrzynki bezpieczników, wyjąłem i ponownie zainstalowałem może 3 bezpieczniki, w zależności od tego, co wskazuje USB/cygaro.

Usunąłem i ponownie zainstalowałem kilka bezpieczników w skrzynce bezpieczników znajdującej się w bagażniku.
Moja sytuacja była taka, że przestało działać na ponad 2 dni. Działało samo z siebie, ale 2 dni to było dużo czasu oczekiwania. Przejrzałem listę bezpieczników w pokrywie skrzynki bezpieczników, wyjąłem i ponownie zainstalowałem może 3 bezpieczniki, w zależności od tego, co wskazuje USB/cygaro.
Czy to rozwiązało problem? Moje problemy z USB rozwiązują się same po kilku dniach. Jeśli to problem z bezpiecznikiem, czy nie rozwiązałby się sam po kilku dniach? Nie znam się na bezpiecznikach, poza tym, że w domu, jeśli bezpiecznik wyskoczy, trzeba ręcznie przełączyć przełącznik z powrotem. W moim samochodzie rozwiązuje się to samo. Myślę, że zwykle zdarza się to, gdy zostawiam włączoną kamerę samochodową na noc. Jest zasilana przez zewnętrzną baterię, która jest ładowana przez akumulator samochodowy, gdy samochód jest uruchomiony.

Ścigam problem pasożytniczego poboru prądu z akumulatora. Dzisiaj odkryłem, że bezpiecznik F38 pobiera 40mA po wyłączeniu samochodu; czekałem co najmniej 20 minut, aż wszystko przejdzie w stan uśpienia. Nic nie jest podłączone do portów USB/zapalniczki w centrum multimedialnym. Brzmi jakby podwójne porty USB były podejrzane na podstawie tych komentarzy, prawda? Jeśli wyjmę F38, widzę 50mA po 10 minutach; w przeciwnym razie jest to 90mA i może to rozładowywać mój akumulator.

Witaj GotMetalBoy,

Przykro nam słyszeć, że masz problemy z portem USB. Jeśli chcesz, aby dealer się temu przyjrzał, daj nam znać. Jesteśmy dostępni za pośrednictwem wiadomości bezpośredniej i możemy pomóc w tym procesie.

Jasmine
Specjalista ds. opieki społecznej Dodge
Cześć, czy możesz się ze mną skontaktować, mam problem, z którym chciałbym uzyskać pomoc

DodgeCares

Cześć, czy możesz się ze mną skontaktować, mam problem i chciałbym uzyskać pomoc

DodgeCares
Skontaktowaliśmy się z Tobą w celu uzyskania dodatkowych informacji związanych z Twoją sprawą. Nasz zespół ma nadzieję, że wkrótce się z Tobą skontaktuje.

Chris,
Dodge Cares

• Like
Reactions: MEKrunner
Miałem więc ten sam problem, co większość użytkowników tutaj, z moim Challengerem sxt 2020, moje dwa porty USB w konsoli środkowej przestały działać i nic z tego, co tu zasugerowano, nie zadziałało. Wyjąłem bezpieczniki 12 i 37, zresetowałem radio i wciąż nic.
Postanowiłem więc wyjąć port USB i przyjrzeć się jego wnętrzom.
Image

Sprawdziłem płytkę i komponenty pod kątem uszkodzonych kondensatorów i zwarć. Nie zauważyłem żadnych uszkodzeń, ale zauważyłem coś, co wyglądało jak wyschnięty napój gazowany na niektórych komponentach.
Image

Nie sądzę, żeby to były "soki" elektrolityczne, ponieważ w pobliżu nie było żadnych kondensatorów. Wyczyściłem więc całą płytkę wodą i szczoteczką do zębów i dokładnie ją wysuszyłem. Wyczyściłem również dotknięty obszar 70% alkoholem.
Po całkowitym wyschnięciu włożyłem płytkę z powrotem do obudowy USB, a następnie ponownie zainstalowałem w samochodzie i oba porty USB działały normalnie!
Moje przypuszczenie jest takie, że wylałem niewielką ilość napoju gazowanego do konsoli i przedostał się on do obudowy USB przez otwory portów. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że trudno było włożyć pendrive do portów (z powodu wyschniętego napoju gazowanego na portach). Napój gazowany najwyraźniej powodował zwarcie i uniemożliwiał działanie portów.
Chociaż jestem pewien, że niektóre z opisanych problemów w tym wątku wynikają z problemów z bezpiecznikami lub oprogramowaniem, uważam, że dla tych osób, które wypróbowały wszystkie poprawki i nadal mają ten problem, tak jak ja, warto to sprawdzić. Mam nadzieję, że to pomoże.

Brązowawy wygląd może być również topnikiem, którego używają do lutowania. Tak czy inaczej, miejmy nadzieję, że pozostanie naprawiony (y)

Używam USB do muzyki przez cały czas.
Mój Challenger z 2021 roku odtwarza pliki FLAC zgrane z 24 bitami/do 96 kHz. Jakość stereo CD to 16 bitów/44,1 kHz, a Hi Res Stereo to 24 bity/48 kHz-96 kHz itd.
Zauważyłem, że dłuższe pendrive'y trochę się ruszają w portach USB i może dojść do utraty połączenia.
Te 32 GB Z AMAZON działają najlepiej.

2018 Dodge Charger GT Plus, utraciłem łączność przez USB już 3 razy, a rozwiązaniem za każdym razem był bezpiecznik nr 38. Resetuje to jednostkę centralną 8.4 i trzeba zresetować ustawienia, ale przynajmniej mój przewodowy carplay i waze działają. Używam tego codziennie, więc nawet jedna podróż bez carplay jest irytująca.

2018 Dodge Charger GT Plus, utracił łączność przez USB 3 razy i za każdym razem rozwiązaniem był bezpiecznik nr 38. Resetuje to jednostkę centralną 8.4 i trzeba zresetować ustawienia, ale przynajmniej mój przewodowy carplay i waze działają. Używam go codziennie, więc nawet jedna podróż bez carplay jest irytująca.
Miałem ten sam problem w 2021 roku, zobacz moje odpowiedzi powyżej.
Mój problem, raz, został rozwiązany nowym portem USB, nigdy bezpiecznikami.
Kiedy gwarancja wymieniła port USB w konsoli środkowej, nigdy więcej nie było problemu.

Moim przypuszczeniem jest, że szarpanie telefonem lub kablem USB spowodowało zużycie jednostki USB. Chociaż może to nie przepalić bezpiecznika, może prowadzić do awarii jednostki centralnej, którą tymczasowo naprawia reset bezpiecznika. Próbowałem zresetować samą jednostkę centralną, ale to nie zadziałało. Dziękuję za odpowiedź.

41 - 60 of 62 Posts